Преди да купите злато

Преди да купите злато
27 декември 2020

ЗЛАТОТО Е ЛУКСОЗНО И ЛЮБИМО

Златото винаги ще бъде на мода. Бижутата от злато са покупка, на която ще се наслаждавате цял живот, дори поколения, тъка че преди да направите покупка може да прочетете за различните налични стандарти за злато. По-долу са основните факти които всеки трябва да знае за златото и за какво да внимава като купувач.

Основните факти, които всеки трябва да знае за златото:

ЗЛАТОТО СЕ ИЗМЕРВА ЗА 24ЧАСТИ,И 24КАРАТ Е 100%ЗЛАТО

Колкото по-висок е каратът, толкова по-ценно е златото. Добавянето на други метали(сплави) към златото се използват за увеличаване на издържливостта и твърдостта на метала, за промяна на цвета, т.е. бяло злато (паладий или сребро) и розово злато (мед), а в случай на злато с по-нисък карат,до намаляване на разходите.

18-каратовото злато е 75%чисто злато (18 части от 24 чисто злато и 6 части сплав).

14-каратовото злато е 58.5%чисто злато (14 части от 24 чисто злато и 10 части сплав).

Това са най-широко използваните сплави за бижута в Европа.

18-каратовото злато е идеално за страдащи от алергия, тъй като не причинява алергични кожни реакции.

КАРАТ Е МЯРКАТА ЗА ЧИСТОТА

В повечето части на света термините carat и karat се използуват взаимнозаменяемо (в САЩ обозначението за чистотата на златото е karat). Каратът произлиза от думата за рожково семе, което се използва за измерване на теглото на ориенталските пазари.

Теглото на златото в бижутата се измерва в грамове. Повечето страни изискват всеки елемент от бижута да бъде ясно подпечатан с неговия карат,което обикновено се контролира чрез маркиране. Цените на златото се колебаят в зависимост от търсенето на пазара.

HALLMARKS

Отличителния знак е гаранция за чистотата на метала. Hallmarking е система, възникнала в Лондон в Goldsmiths'Hall през 14 век. Металът и фината марка за 18 карата е 750. Маркът за 14-каратово злато е 585.

Златото е красив, ценен метал. Това е инвестиция, на която ще се радвате цял живот. Това е лукс, който запазва стойността си.

Купуване на приятел или любим човек на оригинални бижутата е подарък, който буквално е предназначен да се изплати на някоя бъдеща дата.

2 август 2021
Как да опаковате бижута за пътуване.

Няколко съвета как да опаковате бужутата за следващото си пътуване.

прочети още